Mestverwerking

Dunne Fractie Verwerking

Hoog rendement scheiding
De eerste stap in het proces is het scheiden van de mest in een dikke- en een dunne fractie. De dikke fractie beschikt over een hoog percentage van de ingaande fosfaat en de dunne fractie heeft een laag gehalte van droge stof.

Microfiltratie (MF) met keramische membranen
Veel afvalstromen bestaan naast hun mineralen voor het overgrote deel uit water. De verwerking van de dunne fractie zorgt ervoor dat deze mineralen in producten komen met een verhoogde concentratie. Dit wordt gedaan door het overgrote deel van het water uit de vloeistof te filteren. Na het scheiden gaat de vloeistof door een trommelfilter, deze houdt de laatste zwevende delen tegen. De uitgefilterde vloeistof gaat naar een microfiltratie (MF). Tijdens dit filtratieproces worden onopgeloste stoffen groter dan 0,1 µm tegengehouden door het keramische membraan. Dit betekent dat alles wat groter is tegen wordt gehouden door het membraan en niet in de vervolgstap terecht kan komen. De drijvende kracht voor de membraanfiltratie is het drukverschil over het membraan van voeding naar permeaatzijde. Door het unieke membraanoppervlakte is er met een compacte installatie een hoog rendement te behalen.

Omgekeerde osmose (RO)
Na behandeling in de keramische membranen van de microfiltratie komt het permeaat in de omgekeerde osmose (RO). Dit is een druk-gedreven proces dat gebruik maakt van het semipermeabel membraan. Hoge druk zorgt ervoor dat water het membraan passeert maar zouten worden tegengehouden. Er ontstaat schoon water en een geconcentreerde vloeistof; mineralenconcentraat. Onze unieke manier van filteren zorgt voor een laag aandeel concentraat. Dit betekent dat er weinig mineralenconcentraat is en deze een hoge concentratie mineralen bevat. Het schone water kan op het eigen bedrijf worden gebruikt of bij een vergunning worden geloosd.

DSC_5372